Tandvård under narkos

Cirka 10 % vuxna lider av en allvarlig tandvårdsrädsla. För den som lider av en allvarlig tandvårdsrädsla kan att till exempel utföra behandlingen under narkos vara ett bra alternativ om behandlingsingrepp inte kan utföras på annat sätt på grund av tandvårdsrädsla.

Anestesi-tandvård passar även personer med särskilt känsligt svalg och kräkningsreflex. Omfattande orala behandlingar för barn och personer med utvecklingsstörning utförs också ofta under narkos. Lättare premedicinering eller sedering (medicinsk avslappning) än narkostandvård kan vara lämplig för mildare fall av rädsla.

Förberedelse för behandling

Före premedicinering, läkemedelsavslappning och anestesi tandvård är det förbjudet att äta fast föda i minst fyra timmar och att dricka i två timmar före ingreppet. Grapefruktprodukter bör undvikas i cirka tre dagar före och efter behandlingen. En person som har konsumerat alkohol eller använt narkotiska ämnen kan inte sövas.

Det är bra att ha mjuk och kall mat och värktabletter hemma. När man kommer till ingreppet är det bra att klä sig bekvämt och varmt, eftersom kroppstemperaturen sjunker lätt, speciellt under anestesi. När tandbehandlingen är avslutad ska patienten åtföljas av en ledsagare som säkerställer en säker hemresa.

Tandvård inom premedicinering

Ungefär var tredje upplever tandvårdsrelaterad spänning och till och med rädsla. Cirka 10 % av vuxna med % upplever en allvarlig rädsla för tandvård, vilket vanligtvis visar sig som att de undviker nödvändig tandvård. På grund av rädslan för tandvård kan tandvård förbli obligatoriska akutbesök och nödvändiga tandundersökningar och övergripande orala behandlingar förblir ofullständiga.

För dem som upplever mild tandläkarskräck och ångest kan avslappnande läkemedel användas för att lindra tandläkarens värsta rädsla.

Förmedicineringen ger vanligtvis ett bekvämt, avslappnat tillstånd, så att uppleva smärta är mindre än vanligt. Efter behandlingen minns patienterna knappt de utförda behandlingsingreppen, vilket ofta upplevs som positivt. Premedicinering tar inte bort smärtan helt, och anestesi används vanligtvis med premedicinering. Premedicineringen fungerar dock inte på samma sätt för alla och för vissa kan läkemedlet orsaka hyperaktivitet istället för avslappning. Beroende på person och dosens storlek upphör effekten av läkemedlet cirka 2–8 timmar efter intag av läkemedlet. Premedicinering rekommenderas inte för gravida kvinnor.

Tandbehandling under sedering

Vid sedering avslappnas patienten med intravenöst administrerad medicin. Patienten är vaken och kan prata, men känner sig trött och avslappnad. Efter medicineringen kommer patienten kanske inte ihåg händelserna under tandbehandlingen särskilt exakt. Graden av avslappning kan anpassas efter patientens önskemål. Sedation är bäst lämpad för patienter med en mild rädsla för tandbehandling som genomgår konventionella behandlingsprocedurer som tandstensborttagning eller tandfyllning. Vid omfattande behandlingar som varar mer än två timmar bör du överväga anestesi, det vill säga generell anestesi.

Patienten återhämtar sig från sedering på ungefär en timme och det är vanligtvis möjligt att åka hem med en eskort ganska snart efter att tandingreppen är klara. Medicinsk rehabilitering utförs av narkosläkare och sjuksköterska som är närvarande under hela behandlingen. Till exempel används propofol, midazolam eller fentanyl för medicinsk avkoppling. Kostnaderna för sedering ersätts av FPA.

Tandbehandling under narkos

Tandbehandling under allmän anestesi utförs genom att patienten bedövas med ett intravenöst administrerat läkemedel. Vid behov kan även ett läkemedel som slappnar av musklerna ges. Tandbehandling under narkos är särskilt lämplig för krävande och omfattande behandlingar, då patienten har en allvarlig tandvårdsrädsla och vill att tandbehandlingen ska göras i ett behandlingstillfälle.

Anestesi-tandvård är särskilt lämplig för pediatriska patienter, personer med utvecklingsstörning och de som lider av en allvarlig rädsla för tandvård eller ett känsligt svalg. Om ljud eller lukter av tandbehandling orsakar ångest är generell anestesi att föredra framför sedering. Innan ingreppet samtalar narkosläkaren med patienten om patientens önskemål, tidigare erfarenheter, hälsotillstånd och mediciner.

Det är bra för patienten att förbereda sig för att vara ledig på dagen för själva ingreppet och de närmaste dagarna efter ingreppet. Du ska inte heller komma för narkostandvård precis innan tunga resor. Återhämtning från generell anestesi tar längre tid jämfört med premedicinering och sedering. En narkosläkare och en sjuksköterska ansvarar alltid för generell anestesi.

Cognoscenti

© Uusimaan Hammas 2023