Tandundersökning
Regelbundna undersökningar av mun och tänder gör det ofta möjligt att upptäcka asymtomatiska munsjukdomar innan de orsakar allvarligare problem.
Skadliga munvårdsvanor, som felaktig tandborstningsteknik eller för hård tandborste, kan också orsaka skador på tänder och tandkött, om skadan inte upptäcks i tid. Skadliga matvanor eller dålig tandvård dyker inte heller upp direkt, utan sjukdomar och skador utvecklas långsamt och ibland utan större symtom.
Utför en tandkontroll
Tandundersökningen omfattar en undersökning av hela munnen. Förutom tänderna undersöks munslemhinnor, tunga, munbotten, käkledernas funktion, bett samt tändernas och tandköttets tillstånd.
Målet med forskningen är att så snart som möjligt upptäcka munsjukdomar och skadliga vanor, så att munsjukdomar kan förebyggas och behandlas i tid. Utifrån resultaten av tandundersökningen görs en behandlingsplan för patienten.
I början av undersökningen samtalar tandläkaren med patienten om dennes önskemål gällande behandlingen, patientens eventuella sjukdomar och mediciner samt allmänna hälsovanor och munvård. Diskussionen fortsätter ofta utifrån det preliminära informationsformuläret som patienten fyllt i. Sjukdomar och mediciner bör rapporteras till tandläkaren, eftersom många av dem har inverkan på munhälsan eller behandlingsprocedurer.
Med hjälp av röntgenstrålar får man information om förändringar i tändernas och käkarnas strukturer som är relaterade till de vanligaste sjukdomarna i mun och tänder. Sådana sjukdomar inkluderar karies, parodontit och tandrotsinfektioner.
Hur ofta för en tandkontroll
För vuxna som haft få tand- och tandköttsbesvär kan tandkontrollintervallet vara cirka 1–2 år. Ju fler problem det finns i mun och tänder och de behandlingar som redan har gjorts, desto oftare bör tandkontroller göras. Alla munsjukdomar ger inte smärta och ömhet, så det är bra att göra en undersökning även om det inte är ont. Det individuella tandkontrollintervallet bestäms av din egen tandläkare, som tar hänsyn till framgången med muntlig egenvård, samt riskfaktorer för munhälsa.