Keraamiset paikat ja CEREC

Keraaminen paikka on läpikuultavasta, kovasta keraamista valmistettu hammaspaikka. Keraamisia kruunuja ja paikkoja käytetään paikattaessa pahoin vaurioituneita hampaita tai kun paikasta halutaan erityisen kaunis ja kestävä. Keraaminen paikka voidaan valmistaa joko hammaslaboratorioissa tai hammaslääkärivastaanotoilla, esimerkiksi CEREC-laitteistolla. Keraamisen paikan hinta on noin 450–1000 euroa per hammas.

Hampaan paikkauksella pyritään palauttamaan vaurioituneen hampaan toimintakyky ja ulkonäkö. Hampaan tulisi paikkauksen jälkeen toimia kuten oma hammas, ja etenkin etuhampaiden osalta näyttää mahdollisimman luonnolliselta.

Keraaminen paikka ja cerec

Keraaminen paikka on kestävä ja kaunis ratkaisu hampaiden lohkeamien, kulumien ja reikien korjaamiseksi. Hampaiden pienet lohkeamat ja kariekset voidaan paikata esimerkiksi yhdistelmämuovi- tai amalgaamipaikalla. Muovi- ja amalgaamipaikkoja ei ole kuitenkaan tarkoitettu isojen lohkeamien ja kariesten paikkaukseen, vaikka näin melko usein tehdäänkin. Tämän vuoksi hampaat ja paikat eivät kestä pureskelua ja lohkeavat helposti.

Vääränlaiset paikkausmateriaalit voivat aiheuttaa hampaiden lohkeamista ja kulumista sekä pahimmillaan hampaiden menetyksiä.

Keraaminen CEREC-paikka

Nykyään keraamista valmistettuja paikkoja voidaan valmistaa hammaslääkärin vastaanotolla CAD/CAM-tekniikan avulla. Tämä tekniikka vähentää aiemmin vaadittua käsityötä keraamisen paikan valmistuksessa, sekä mahdollistaa paikan valmistamisen alusta loppuun jopa reilussa tunnissa. Yleisimmin käytetty CAD/CAM-järjestelmä on CEREC, joka on saksalaisen Sironan valmistama CAD/CAM-laitteisto.

Mitä CAD/CAM tarkoittaa?

Lyhenne CAD tulee sanoista Computer-Aided Design ja CAM sanoista Computer-Aided Manufacturing (CAM). CAD/CAM-tekniikkaa ja sitä vastaavia tekniikoita kuten CNC (Computerized Numerical Control) ja CAE (Computer Aided Enginering) on käytetty teollisuudessa jo 1980-luvulta lähtien.

CAD/CAM-tekniikaa voidaan käyttää keraamisten paikkojen valmistukseen hammaslääkärin vastaanotolla sekä hammaslaboratoriossa.

Hampaan kuvantaminen ja paikan suunnittelu

Keraamista paikkaa varten hammas hiotaan oikean muotoiseksi, jonka jälkeen hammas skannataan kameran avulla tietokoneohjelmalle.

Hampaiden kuvantamiseen käytetään skanneria, joka ottaa hampaista kolmiulotteisia kuvia LED-, infrapuna- tai valkoisella valolla. Skannerit ovat nykyään erittäin tarkkoja, ja niiden virhemarginaali on keskimäärin noin 0,020-0,040 mm.

Kun hampaasta on otettu 3D-mallinnos tietokoneohjelmalle, alkaa varsinaisen paikan suunnittelu. Tietokoneohjelma laskee valmiiksi sopivan muotoisen ja kokoisen paikan, jota hammaslääkäri voi tarvittaessa muotoilla ja viimeistellä. Hampaan muoto voidaan kopioida alkuperäisen hampaan muotoiseksi tai valmistaa kokonaan uudenlainen hammas.

Paikan jyrsintä ja kiinnitys

Keraamisten paikkojen valmistamiseen käytetään erittäin tarkkoja, 4- tai 5-akselisia jyrsimiä. Kovan keramian jyrsimiseen käytetään timanttiporia, jotka pyörivät noin 50 000 kierrosta minuutissa.

Kun keraaminen paikka on valmistettu, paikka kiinnitetään hampaaseen kiinnityssementillä. Tarvittaessa paikan muotoilu viimeistellään ja paikka kiillotetaan. Keraaminen paikka on yleensä käyttövalmis heti kiinnityksen jälkeen.

Keraamisen paikan valmistus hammaslaboratoriossa

Keraamista valmistettuja kruunuja ja paikkoja voidaan valmistaa myös hammaslaboratorioissa. Hampaan hionnan jälkeen hampaasta otetaan jäljennökset, jotka lähetetään hammasteknikolle paikan valmistusta varten.

Hammaslaminaatti ja keraaminen paikka

Hammasteknikko valmistaa jäljennöksistä kipsimallit, jotka vastaavat potilaan omien hampaiden muotoja. Kipsimalleja apuna käyttäen hammasteknikko voi valmistaa keraamisen paikan joko CAD/CAM-tekniikalla tai käsityönä.

Suurin osa keraamisista paikoista ja etenkin esteettisesti vaativat keraamiset paikat kuten hammaslaminaatit, valmistetaan yleensä hammaslaboratoriossa. Käsityönä valmistettua keramiaa voidaan kerrostaa keraamisen paikan pintaan, jolloin saadaan tehtyä paikan pintaan tarkkoja yksityiskohtia. Tarvittaessa voidaan käyttää eri sävyjä ja värejä, joilla saadaan luotua lisää luonnollisuutta ja yksilöllisyyttä paikan pintaan.

Kenelle varaan ajan?
Hangon Hampaassa keraamisia paikkoja ja kruunuja valmistaa erikoishammaslääkäri Timo Kallio ja osa yleishammaslääkäreistä.

Lisätietoja saat soittamalla vastaanotollemme 019 248 6333.

Asiantuntijat

© Uudenmaan Hammas 2023