Hammastarkastus

Säännöllisesti suoritetut suun ja hampaiden tarkastukset mahdollistavat usein oireettomina etenevien suun sairauksien toteamisen ennen kuin ne aiheuttavat vakavempia ongelmia.

Myös haitalliset suun hoidon tottumukset, kuten väärä hampaiden harjaustekniikka tai liian kova hammasharja, voivat aiheuttaa vaurioita hampaisiin ja ikeniin, mikäli vaurioita ei havaita ajoissa. Myöskään haitalliset ruokailutottumukset tai huono hampaiden hoito eivät näy heti, vaan sairaudet ja vauriot kehittyvät hitaasti ja toisinaan ilman suurempia oireita.

Hammastarkastuksen suorittaminen

Hammastarkastus sisältää koko suun tutkimuksen. Hampaiden lisäksi tutkitaan suun limakalvot, kieli, suunpohja, leukanivelten toiminta, purenta sekä hampaiden ja ikenien kunto.

Tutkimuksen tavoitteena on havaita suun sairaudet ja haitalliset tavat mahdollisimman pian, jotta suusairaudet voidaan ehkäistä ja hoitaa ajoissa. Hammastarkastuksen löydösten perusteella potilaalle tehdään hoitosuunnitelma.

Tarkastuksen aluksi hammaslääkäri keskustelee potilaan kanssa hänen toiveistaan hoidon suhteen, potilaan mahdollisista sairauksista ja lääkityksistä sekä yleisesti terveystottumuksista ja suun hoidosta. Keskustelu etenee usein potilaan täyttämän esitietokaavakkeen perusteella. Sairaudet ja lääkkeet on syytä ilmoittaa hammaslääkärille, sillä niistä monilla on vaikutusta suun terveyteen tai hoitotoimenpiteisiin.

Röntgenkuvien avulla saadaan tietoa hampaiden ja leukojen rakenteiden muutoksista, jotka liittyvät yleisimpiin suun ja hampaiden sairauksiin. Tällaisia sairauksia ovat muun muassa karies, parodontiitti ja hampaan juurten tulehdukset.
Kuinka usein hammastarkastukseen

Aikuisille, joilla on ollut vähän hammas- ja ienongelmia, hammastarkastusväli voi olla noin 1–2 vuotta. Mitä enemmän suussa ja hampaissa on ongelmia ja ennestään tehtyjä hoitoja, sitä useammin hammastarkastukset tulisi tehdä. Kaikki suusairaudet eivät aiheuta kipua ja särkyä, joten tarkastuksessa on hyvä käydä vaikka kipuja ei olisi. Yksilöllisen hammastarkastusvälin määrittää oma hammaslääkärisi, joka ottaa arviossa huomioon suun omahoidon onnistumisen, sekä suun terveyden riskitekijät.

Asiantuntijat

© Uudenmaan Hammas 2023
fiFI